2010. szeptember 17., péntek

Sodorva, tekerve avagy a Mama kiflije



Nem, nem az én Mamám. Ezt fontosnak tartom az elején tisztázni, bár lényegében lehetne, de nem.
Ha a dolgok a megfelelő medrükben, pláne jól folynának, akkor én most már térnék aludni, de csak azért, hogy holnap elmenjek Hajósra, ami a világnak egy igen szép kis csücske. ahol is van egy olyan, hogy Pincefalu. az ilyen helyekre mondja a kedélyes osztrák, hogy gemütlich, mi valami olyasmit, hogy bájos, csak persze máshogy mint Fásy Ádámnak Zsülike.

Tavasszal voltunk ott. Imádtuk. Pálinkával kezdtük, aztán jófajta veressel folytattuk, közben egy tál járt körbe a pincében kézről-kézre. A Mama kiflije...

Vannak olyan mennyei pillanatok. Cseréptálban konyharuhával letakart friss meleg kelt kiflik, valamennyi köménymaggal. Van az ilyen pillanatokban egy cseppnyi megnyugvás. Anikó aztán hetekkel ezelőtt elküldte nekem a mama kiflijének receptjét és egy szombat délután a fiam legnagyobb örömére meg is csináltam. A felére tettem köménymagot, a másik felére pedig durvára tört tengeri sót. Nagyon rendben való.

Mama kiflije


Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 dl olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- fél liter langyos tej (ebbe a mama bele szokott olvasztani egy kis margarint kb 10 dkg)
- 1 tojás

A tejből, cukorból, élesztőből kovászt készítünk. A hozzávalókat összegyúrjuk. Kellemesen dolgozható, lágy tésztát kapunk. Egy órát kelesztjük. Majd 8 egyenlő cipóra osztjuk. Egy-egy cipót kinyújtjuk kör alakúra és 8 cikkelyre vágjuk.

A háromszögek közepére egy késhegynyi kis margarint teszünk, és kiflinek feltekerjük. "Aztán csak tojássárgával kenyni, sózni meg köményezni, ha szereted."

Előmelegített sütőben eléggé hamar megsül.

Én pont a fele adagot készítettem el, bőven kiadta, abból lett kb 24 kifli.

Nincsenek megjegyzések: