2010. november 26., péntek

A magyar pizza - kenyérlángos

Egyszer régen, kezdő háziasszony koromban vendégfogadásra készítettem el a kenyérlángos nevezetű receptet. Rém szar lett. Soha többet nem akartam látni sem. A tésztát akkor egy peremes tepsibe nyomkodtam, amibe szépen bele is dagadt és valami értékelhetetlen tésztahalom lett belőle.Nemrég a lilahagyma jutott eszembe. Nagyon szeretem, egyszer ki fogom próbálni az Anikó féle lilahagyma lekvárt is, amit egyébként szülővárosomban kóstolt először. Szóval, lilahagyma. Mire is szelhetnék leheletvékony lilahagymát? Mondjuk vajaskenyérre. De mi abban a kihívás? Na jó, azért van, de erről majd máskor. Lényeg, a lényeg, hogy eszembe jutott ez a cucc, hogy mennyire menne teszem azt a vörösborhoz, úgyhogy egy vendégjárás alkalmával el is készítettem. A titka egyszerűen annyi, hogy jó vékonyra kell kisodorni, akár a pizzát, nem szabad sajnálni a tejfölt és mindenképpen füstölt sajtot válasszunk!


Kenyérlángos

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 3-4 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 dl langyos tej
- 2 kk só
- 2 ek olaj
- 1,5 dl langyos víz

Az élesztőből a cukorral és a tejjel kovászt készítek, hagyom jól felfutni, majd az összes hozzávalóval együtt összedolgozom. Hagyom egy órát kelni. Tepsi méretűre, vékonyra kinyújtom. Megkenem tejföllel, kockázott bacont, karikára vágott lilahagymát és reszelt füstölt sajttal szórom meg. Aranybarnára sütöm.
Lehet készíteni belőle csíkokat, házi ropi helyett. Sőt a meggyúrt tésztát le is lehet fagyasztani. Már ha megmarad...

Nincsenek megjegyzések: