2010. november 7., vasárnap

Túró Rudi torta, avagy mi van itthon?



Őszintén megmondom, hát nem sok minden.... Viszont az üres hűtő egyik polcán ott hevert egy csomag túró. A túrót korábban egyáltalán nem szerettem, aztán egy barátnőm túrótortája katartikus ráismerésre sarkallt, pláne túrós pogácsa, túrógombóc és hasonlók. Nos. Ezért sokszor úgy érzem biztonságot ad, ha egy 25 dkg-os túró általában található a hűtőmben. Bár azt is meg kell mondjam, sokszor ki kell dobnom, mert éppen semmi nem jut róla eszembe...

A túró Rudi számomra semmi kultikus információt nem hordoz. Nem szerettem sose őrülten, viszont általában nem mondok nemet, ha kínálnak. A legjobban a roppanás tetszik benne, a többi csak kísérőjelenség.
Visszatérve az elejére. A hűtőben baromi kevés cucc van. Nincs benne margarin, sem tejszín, dió is elfogyott (azt a hűtőmben tartom), szóval nagyjából esélyem sem volt a vasárnapi szertartásos sütigyártásra mindaddig amíg a Sütklub oldalán rá nem találtam a Túró rudi tortára. Bizton állíthatom - bár még nem kóstoltam - de ez az édesség közelít a tökéleteshez. Onnantól kezdve, hogy a recept maga is úgy van megírva, hogy öröm vele dolgozni. Egészen odáig, hogy csokimáz nélkül is gyönyörű. Jaj teljesen el vagyok varázsolva tőle!



Egyetlen variálást csináltam csak. A tetejére szánt csokibevonó helyett én a Mamilitől megtanult "glazúrt" alkalmaztam. Szerintem sokkal finomabb!


Túró rudi torta

Hozzávalók:
2 tojás
2 ek étolaj
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek étkezési keményítő
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
2 - 3 ek lekvár
3 ek tejföl
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
1 tk zselatin
25 dkg túró
10 dkg étcsoki tortabevonó
2 ek étolaj

1. A piskótájához a tojásokat, az olajat és a cukrot habverővel sűrű krémmé keverjük. Hozzadjuk a lisztet, keményítőt, kakaóport és szódabikarbónát, majd fakanállal összekeverjük.
2. Margarinnal kikent gyümölcstorta-formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
3. Amikor kihűlt, egy tálcára borítjuk, és megkenjük lekvárral.
4. A tejfölt felmelegítjük, majd félre húzzuk a tűzhelyről. Elkeverjük benne a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, esetleg egy kis citromlevet és a zselatint, majd rögtön a túrót.
5. Az elkészült túrókrémet a piskótára kenjük és kb. fél órára hűtőbe rakjuk, míg megdermed.
6. Elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a feldarabolt csokoládét az olajjal, és a tortán egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőbe téve pár perc alatt megdermed.


Mamili-féle glazúr:
3 evőkanál erős kávét, 10 dkg cukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport gőz fölött sűrűre főzök, majd beledobok 5 dkg vajat.

(Ja, és annyira izgalomban voltam, hogy a lekvár kimaradt... azért szerintem így is elfogy....)

Nincsenek megjegyzések: