2011. január 3., hétfő

Megleptem magamat, avagy sajtos roló eská


Gyerekkoromban olyan ritka csemege volt, hogy karácsonyszámba ment az alkalom, ha véletlenül beleakadtam valahol. A közeli nagyobb város egy cukrászdájában a süppedő barna kárpitozott fotelekben majszolgattam nagy ritkán, ha a nagymamától a városszéli utcából véletlenül eljutottunk a nyüzsgő központba. El sem hittem, hogy velem történnek ilyen klassz dolgok.Aztán ez a szilveszter annyira kívánt valami sajtost, hogy nem volt más választásom, mint súlyos próbatétel elé vetnem magam. Kiálltam a próbát, az eredmény pazar lett!


Sajtroló


A készítéshez szükséges kissé tölcsér formájú alumínium csősütő is. Több blogon azt írják, hogy a főzőkanál nyelével helyettesíthető a cucc...

Hozzávalók:
- 1 csomag friss leveles tészta
- 1 tojás sárgája a kenéshez

A sajtkrémhez:
- 30 dkg reszelt sajt
- 2 tojássárgája
- 2 púpos evőkanál sima liszt
- 2 dl tej
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- só, őrölt fehér bors

A leveles tésztát kb ujjnyi széles csíkokra vágjuk és egyből tekerjük az előzőleg bevajazott sütőcsövekre. Sütőben 200 fokon gyorsan sülnek, még melegen vegyük le a csövekről.
A sajtkrémet készítsük el! A 30 dkg reszelt sajtot, a tojássárgákat és a lisztet a tejbe keverjük. Lassú tűzön, állandóan kevergetve krémmé főzzük. Kihűtjük. Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajjal. Sóval, frissen őrölt fehérborssal ízesítjük.
Habzsákkal, vagy egy levágott végű kis zacskóba töltve a kihűlt rolókba töltjük és a két végét reszelt sajtba mártjuk.
A krém nem vajas ízű, nagyon finom. Lehet fokozni füstölt sajttal!

Nincsenek megjegyzések: