2011. április 17., vasárnap

Búcsú a fegyverektől, avagy két mennyei pástétom krém


Letettem tehát a fegyvert és ennek örömére (is) két régóta vágyott receptet szedegettem elő a mátrixból. Mondjuk, kapóra jött egy vendégség is, volt tehát okom (persze a fegyverletétel mellett) hogy időt, pénzt és persze a fáradságot sem sajnálva megalkottam két mennyei kaját.
Az egyik egy csirkemáj alapú valami,
de nem nevezném pástétomnak, inkább Polc Alaine után kenőkének.
A másik egy rokfortos, diós finomság. Eredetileg és az én tálalásomban is crostinire, azaz kissé száraz, karikára vágott baguette-re kenve mennyei a dolog ( a baguette karikákat kicsit meglocsolgattam olívaolajjal és tepsiben roppanósra sütöttem).
A májas kenőkében a leggyönyörűbb az, hogy mazsolával készül. Mennyei, ahogy a máj finom ízébe belekeveredik az édes mazsola, ha ügyesen dolgozunk a botmixerrel, még darabjaiban is megmarad. És úgy a legfinomabb!

Mazsolás csirkemáj pástétom

Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemáj
- 5 dkg vaj
- só és bors
- 1 evőkanál mazsola ( simán lehet 2)
- 2 evőkanál brandy
- 2-3 evőkanál libazsír (10 dkg vaj)

A májat megtisztítjuk, összevágjuk, sózzuk, borsozzuk és a vajon egy serpenyőben megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, külön tesszük.
A mazsolát beáztatjuk a brandybe, annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
A kihűlt májat a lecsepegtetett mazsolával a libazsírral botmixerrel összedolgozzuk. Lassan megy, de kitartónak kell lenni.
Amikor krémes lett az állaga, akkor tegyük kis tálba és hűtsük le.

Diós sajtkrém

Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 12,5 dkg tejszínes krémsajt
- 12,5 dkg rokfort sajt
- 1,5 dl tejszín
- 1 púpos teáskanál mustár
- bors

A diót üres serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. Botmixerrel összedolgozzuk a többi hozzávalóval, ízlés szerint borsozzuk (sózni nem kell, a rokfort eléggé sós). Úgy a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben összeérnek az ízek.

1 megjegyzés:

sztimacs írta...

fú, ezek dejóóók!